ΣυνέχειεςΣυνέχειες

oiratsistes

Υπάρχει ένας σύγχρονος μύθος του οποίου οι Έλληνες είναι λάτρεις. Ο μύθος ότι η Χρυσή Αυγή είναι κάτι νέο, κάτι που ήρθε απροσδόκητα, η άνοδος του οποίου οφείλεται στην παράλληλη άνοδο των spreads, με άλλα λόγια, πως πρόκειται για το αποτέλεσμα της «κρίσης». Φυσικά, όλοι γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένας μύθος, διότι η Χρυσή Αυγή υφίσταται ως οργανισμός για περίπου τρεις δεκαετίες τώρα. Αλλά αυτό δεν είναι τόσο σημαντικό… Πιο σημαντικό είναι μαλλον να μπορεί να αποδείξει κανείς την ευθραυστότητα των παραδοχών στις οποίες βασίζεται αυτός ο μύθος. Ξεχάστε το μέλλον και την φαντασίωση ότι όταν η κρίση “θα περάσει” το ίδιο θα κάνει και η Χρυσή Αυγή. Εξάλλου, δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η «κρίση». Μπορεί να διαρκέσει και για πενήντα χρόνια. Σε τελική ανάλυση, μάλλον μιλάμε για μια βαθιά συστημική κρίση παγκοσμίων διαστάσεων, κάτι που οι Έλληνες, αυτιστικά, έχουν την τάση να ξεχνάνε. Μπορεί να διαρκέσει και εκατό χρόνια, λέμε. Για καπιταλισμό και πόλεμο μιλάμε, όχι για χανγκόβερ μετά το μεθύσι μιας νύχτας άγριας.

Μια πιο παιδαγωγική άσκηση ενδεχομένως θα ήταν η καταστροφή της υπόθεσης πως η Χρυσή Αυγή είναι ένα όνομα που αναφέρεται σε μια συγκεκριμένη κοινωνική / πολιτική ομάδα. Θέλω να πω … είναι και τέτοια, αλλά αυτή η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα, με λίγη ιστορική μνήμη και σκάλισμα, μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο συγκεκριμένη και περιθωριακή και περισότερο διάσπαρτη και καθολική. Μεγάλα λόγια. Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι η Χρυσή Αυγή είναι κάτι περισσότερο από αυτούς τους χαρακτήρες που καυλώνουν με την αρχαία Ελλάδα, τη ναζιστική Γερμανία, το death metal και τα υπόλοιπα σκατά. Είναι περισσότερο από αυτά τα συγκεκριμένα άτομα ή ομάδες που εγγράφουν σβάστικες στα σώματα των μετανάστών, δέρνουν, μαχαιρώνουν, και σκοτώνουν. Εντάξει. Χρυσή Αυγή. Παίρνει ίσως ένα αξιοπρεπές 10% της ελληνικής ψήφου και τα πράγματα δεν ήταν καθόλου έτσι πριν από λίγα χρόνια. Αλλά πώς διάολο έγινε αυτό δυνατό; Μήπως απλά συμπληρώσε ένα κενό; Είναι μόνο και μόνο επειδή η “αριστερά δεν προσφέρει εναλλακτικές”; Είναι επειδή υπόσχονται τάξη εκεί όπου υπάρχει αταξία κι ανομία.

Όλες αυτά θα μπορούσαν να είναι πιθανές διαδρομές σκέψης. Αλλά ας πάρουμε μια άλλη. Λέγεται σήμερα από τους πρεσβύτερους του κοινοβουλίου και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι η Χρυσή Αυγή ρίχνει την ποιότητα των διαδικασιών και της συζήτησης στο κοινοβούλιο. Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν σημαίνει μόνο ότι οι βουλευτές της Χρυσή Αυγής είναι επιθετικοί, αγενείς και φωνάζουν, αλλά, επίσης, ότι η Χρυσή Αυγή έχει αλλάξει τους όρους της συζήτησης με την ουσία των επιχειρημάτων της. Υπάρχουν τώρα, λέγεται, ρατσιστικά επιχειρήματα στο κοινοβούλιο. Η Χρυσή Αυγή υπονομεύει την ποιότητα της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Αλλά, αυτό δεν είναι καθόλου αλήθεια.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι για τουλάχιστον δύο δεκαετίες τώρα, μια επίμονη κατασκευή λαμβάνει χώρα. Μια κοινωνική, διάχυτη κατασκευή. Τέτοια που διέρχεται από το κοινοβούλιο, ξεκινώντας από τον “δρόμο”, ανεβαίνει στο λεωφορείο, περνάει από το καφενείο και την αγορά, παίρνοντας μια ανάσα στο σχολείο, στο χώρο εργασίας, συνεχίζοντας μέχρι αργά το βράδυ μπροστά από την τηλεόραση, κατά τη διάρκεια του οικογενειακόυ δείπνου, βρίσκοντας έδαφος σε λογής κοινωνικές εκδηλώσεις. Δεν μπορούμε παρά να αναιρέσουμε μια διπλή αναγωγή: το είναι της Χρυσής Αυγής δεν είναι παρά το είναι μιας σωρού απο πολιτικές περσόνες, απ’ όλο το φάσμα αριστερά-δεξιά, που έχουν κατά καιρούς ζεστάνει τις κοινοβουλευτικές έδρες. Και αυτές οι περσόνες, με τη σειρά τους, δεν είναι τίποτα άλλο από την εκπροσώπηση άλλων περσόνων, διάσπαρτων σε όλο το έθνος. Θα σας οδηγήσουν σπίτι. Θα βεβαιωθούν ότι υπάρχει τάξη και ασφάλεια στην πόλη. Θα περάσουν καταδίκες και θα στείλουν ανθρώπους στη φυλακή. Θέλουν τοξικομανείς, αλλοδαπούς, πόρνες και ομοφυλόφιλους εκτός του οπτικού τους πεδίου. Έτσι, επειδή είναι “δημοκράτες”. Θα σας μεγαλώσουν και θα σας δώσουν “εφόδια” για τη ζωή και στύλ. Θα σας διδάξουν την αξία του να είσαι πολίτης και την απαξία του να μην είσαι. Θα σας πουλήσουν εφημερίδες Χρυσή Αυγή, και δίπλα πορνό-lifestyle. Θα κάνουν τη χώρα περήφανη με τις σωματικές τους επιδόσεις, στο τρέξιμο, στα άλματα, στο ακόντιο και το κολύμπι. Θα προσευχηθούν και θα σας βαφτίσουν. Κάθονται δίπλα σου στο σχολείο … Όταν η Χρυσή Αυγή λέει ότι «εκπροσωπεί τον ελληνικό λαό», είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς – πραγματικά αδύνατο – αν λένε αλήθεια ή ψεύδονται. Λένε ψέματα γιατί αν ήταν όντως έτσι, τα πράγματα θα ήταν πραγματικά πολύ μυστήρια σήμερα. Αλλά είναι επίσης ειλικρινείς, διότι είναι μέσα από αυτό τον κοινωνικό ιστό που η Χρυσή Αυγή αναδύεται. Αντιπροσωπεύουν αυτό το μέρος του πληθυσμού που θεωρούν τους εαυτούς τους και αισθάνονται σαν να είναι ο «ελληνικός λαός». Όταν μιλάνε για το πώς η κοινωνία “δεν είναι έτοιμη” για την υποδοχή και την αποδοχή κάθε είδους μειονοτήτων. Όταν υπερασπίζονται τους εαυτούς τους, ακριβώς πριν εξαπολύσουν τις επιθέσεις τους.

[μετάφραση & αναδημοσίευση του κείμενου Continuities, 06.04.2013,
από το μπλογκ http://nearzerovisibility.wordpress.com/]

Δημοσιεύθηκε στην αναδημοσιεύσεις, μεταφράσεις και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *