antifa στην τσεχία (τα πρώτα δέκα χρόνια)antifa στην τσεχία (τα πρώτα δέκα χρόνια)

antifa praha

Η τσέχικη Αντιφασιστική Δράση (AFA) ιδρύθηκε το 1996 μετά τα δραματικά γεγονότα κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιδρομής σε ένα underground κλαμπ της Πράγας όπου λάμβανε χώρα μια συναυλία αλληλεγγύης σε έναν φυλακισμένο αντιφασίστα. Αναπτύχθηκαν ειδικές αστυνομικές μονάδες της αστυνομίας οι οποίες, οπλισμένες με ημιαυτόματα όπλα, απείλησαν και χτύπησαν βάναυσα πολύ κόσμο.

Μετά από κάποιες σκέψεις, μια ομάδα μίλιταντ ανθρώπων αποφάσισε ότι ήταν αναγκαίο να οργανωθεί μέσα στα πλαίσια της αυτοάμυνας του αναρχικού κινήματος. Ο αντιφασισμός ήταν ήδη ένα αρκετά σημαντικό ζήτημα για τους Τσέχους αναρχικούς από τις απαρχές του σύγχρονου κινήματος το ’90, αλλά ποτέ δεν υπήρξε μεγάλος συντονισμός. Ήταν η ιδέα της AFA τελικά που έβαλε τέλος στις διασκορπισμένες και ανοργάνωτες αντιφασιστικές δραστηριότητες ώστε να τεθούν σε ένα υψηλότερο επίπεδο οργάνωσης, βασισμένες πλέον στη συνέχεια, τη συνοχή, την αποτελεσματική αλληλεγγύη και την άμεση δράση.

Από την εποχή της ίδρυσής της, η AFA ακολούθησε μια κάπως περίεργη τροχιά σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές ομάδες με παρόμοιο προσανατολισμό, καθώς ήταν ξεκάθαρα αντιεξουσιαστική και αντικαπιταλιστική με ισχυρούς δεσμούς με τις αναρχικές ομαδοποιήσεις και αναγνώριζε τον κίνδυνο της ολοκληρωτικής Αριστεράς ως εξίσου απειλητικού με τον φασιστικό για τις ελευθερίες. Τοπικές ομάδες αναδύθηκαν σε διάφορες περιοχές, κυρίως στην Πράγα, την Brno και την κεντρική Μοραβία. Σύντομα ξεκίνησε να εκδίδεται περιοδικά το έντυπο “Antifa News” και μια πλημμύρα προπαγανδιστικών υλικών άρχισε να καταφθάνει σε πολλές περιοχές.

Η AFA επίσης κατάφερε να εμπλακεί σταδιακά σε αυτό που ονομάζεται “επαναστατική αντιφασιστική τακτική” – την άμεση δράση ενάντια στους ναζί και τις δημόσιες δράσεις τους. Το κίνημα των νεοναζί στην Τσεχία έχει παραδοσιακά επιμειχθεί με την υποκουλτούρα των σκίνχεντ και σταδιακά απορρόφησε ένα σημαντικό του κομμάτι. Αυτό προκάλεσε μια υψηλή συχνότητα της βίας στους δρόμους που στόχευε στους πολιτικούς τους αντιπάλους, την αντιεξουσιαστική κουλτούρα και κυρίως την εθνοτική μειονότητα των Roma. Συνέβησαν τουλάχιστον 25 ρατσιστικές και με πολιτικά κίνητρα δολοφονίες κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 κορυφώνοντας αυτή τη δράση στα 1995-96 (Ο Σεπτέμβρης του 1995 είδε μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες 3 δολοφονίες από νεοναζί), με την αστυνομική καταστολή των νεοναζί να είναι τελείως απρόθυμη. Αυτό ήταν ένα εξίσου ισχυρό κίνητρο για τη γέννηση της AFA.

Οι ομάδες δράσης της AFA σύντομα άρχισαν να καταστέλλουν τη δράση των ναζί στο δρόμο καθώς και τις παρενοχλήσεις σε διάφορες πόλεις και κωμοπόλεις, κάτι που απέφερε τον περιορισμό των νεοναζί και την επιτυχή υπεράσπιση των αναρχικών και αντιεξουσιαστικών κινημάτων.

Η πρώτη δημόσια δράση της AFA ήταν μια αντιφασιστική διαδήλωση στην Πράγα, το καλοκαίρι του 1996, η οποία δέχτηκε επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις, με αρκετές συλλήψεις και κατασκευασμένες κατηγορίες εναντίον διαφόρων συμμετεχόντων στην πορεία. Περισσότεροι από 600 ανθρώπους παρακολούθησαν το “Φεστιβάλ των Αντιφασιστικών Μονάδων” που διοργανώθηκε στα τέλη του 1996 ενάντια στην εκδικητική αστυνόμευση και υπέρ των διωκόμενων ακτιβιστών. Η AFA ξεκίνησε να χτίζει μια οργανωτική δύναμη πίσω από μια σειρά συναυλιών, δημόσιων συζητήσεων, εκθέσεων και κοινωνικών γεγονότων που λάμβαναν χώρα σε όλη την περιφέρεια της τσεχικής δημοκρατίας.

Από το 1996 ως το 1999 τυπωνόταν το περιοδικό AFA “Antifa News”. Ο Μάρτης του 2000 είδε το πρώτο τεύχος του νέου περιοδικού της AFA, το “AKCA”, το οποίο έγινε ένα σημαντικό εργαλείο για την προπαγάνδα και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Νωρίς στα 2000 ιδρύθηκε μια μεγάλη ιστοσελίδα, η www.antifa.cz, η οποία ήταν εξαιρετικά λεπτομερειακή σχετικά με τις κινήσεις των νεοναζιστικών ομάδων και ατόμων, η οποία βοήθησε εξίσου στον περιορισμό των δραστηριοτήτων τους.

Εντολοδόχοι της AFA παρακολούθησαν πολλά διεθνή αντιφασιστικά συνέδρια και δράσεις διαμαρτυρίας και βοήθησαν στην οργάνωση πολλών από αυτά, όπως και την μεγάλη αντιφασιστική πορεία ενάντια στο συνέδριο των IMF/WB στην Πράγα, τον Σεπτέμβρη του 2000 (κατά τη διάρκεια του οποίου η συνάντηση με τους νεοναζί αντιμετωπίστηκε επιτυχώς με μεγάλη μάλιστα κάλυψη από τα ΜΜΕ).

Μια σειρά άμεσων δράσεων της AFA επίσης συνεισέφερε αρκετά στην ακύρωση του μεγαλύτερου τσεχικού νεοναζιστικού σχεδίου που μπήκε ποτέ σε εφαρμογή: το, όπως το ονόμασαν, το “National social Block”, στα 2000-01. Με τις συναντήσεις τους και τις ηγετικές τους φιγούρες να δέχονται συνεχώς επιθέσεις και βίαιους περιορισμούς, το NSB σταδιακά νεκρώθηκε από τις εσωτερικές του κόντρες καθώς και την ανικανότητά του να παραμείνει ενεργό στη δημόσια σφαίρα.

Η AFA επίσης κατάφερε τη μερική καταστολή και αδρανοποίηση της “National Resistance”, το πιο επικίνδυνο και επιθετικό κομμάτι του NSB που είχε επιβιώσει στη μορφή μιας ναζιστικής ομάδας μάχης προσπαθώντας να εκκινήσει μια αντι-αντιφασιστική εκστρατεία. Χωρίς τη διοργάνωση των άμεσων δράσεων και αντιδράσεων της AFA, η NR θα αποτελούσε μεγάλη απειλή.

Η AFA επίσης εγκαθίδρυσε την παράδοση των καλοκαιρινών αντιφασιστικών κάμπινγκ από το 2000 και μετά, τα οποία έγιναν εστίες ανταλλαγής εμπειριών και πληροφοριών και όπου γίνονταν συναντήσεις τοπικών ομάδων και ενδυναμώνονταν οι δεσμοί μεταξύ των υπαρχουσών οργανώσεων.

Το λεγόμενο “Sniper Camp” διοργανώνεται από το 2003. Εστιάζει στην εκπαίδευση όπλων και τις ικανότητες μάχης. Αυτό κρίθηκε ιδιαίτερα αναγκαίο καθώς για παράδειγμα στα 1997 και 1998 είχαμε δύο περιστατικά όπου δύο γνωστοί αντιφασίστες δέχτηκαν επιθέσεις από militant νεοναζί από τους οποίους μπόρεσαν να ξεφύγουν μόνον καταφεύγοντας στα όπλα, όπλα φυσικά νόμιμης κατοχής, και αφού η αστυνομία τους φόρτωσε κατηγορίες απόπειρας ανθρωποκτονίας. Και οι δύο περιπτώσεις συγκέντρωσαν τεράστια διεθνή προσοχή και αλληλεγγύη καθώς έγιναν και μεγάλες εκστρατείες για την απελευθέρωσή τους, οι οποίες στέφθηκαν μάλιστα με επιτυχία όταν απελευθερώθηκαν και οι δύο σύντροφοι από τη φυλακή και αργότερα άρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον τους γύρω στο Μάη του 1999.

Τέλος, οι ακτιβιστές της AFA είναι επίσης γνωστοί για τις δράσεις τους ενάντια στους κορυφαίους αντιπροσώπους της Μπολσεβίκικης Αριστεράς, η οποία προσπάθησε να παρεισφρήσει στην αντιεξουσιαστική κοινότητα και τις δημόσιες δράσεις της.

Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων των πυρετωδών και μαχητικών δραστηριοτήτων, η AFA συνδέθηκε στενά και συμβιωτικά με συγκεκριμένες αναρχικές ομάδες. Το 2003 έλαβε χώρα μια μεγάλη στρατηγική συμμαχία ανάμεσα στην AFA και τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Οι ομάδες της AFA αποφάσισαν να προσχωρήσουν στην Ομοσπονδία Αναρχικών Ομάδων (μέλος της IWA) για να ενταχθούν και στο αναρχικό εργατικό κίνημα. Αυτό δεν έφερε ουσιώδεις αλλαγές στο σχήμα της καθημερινής δραστηριότητας της AFA αλλά μάλλον προσέφερε ένα πιο αποτελεσματικό πλαίσιο συνοχής, αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας στον αντιφασιστικό αγώνα. Οι τομείς της IWA και του Secretariat, για παράδειγμα, έκαναν ήδη πολύ σημαντική δουλειά κατά τις διεθνείς καμπάνιες για την απελευθέρωση των Τσέχων αντιφασιστών φυλακισμένων το 1999.

Με την Czech AFA μπορείτε να επικοινωνήσετε στο kontakt@antifa.cz (στα αγγλικά)

(Μετάφραση κομματιών από το Abolishing the borders from below, αναρχικό περιοδικό από την ανατολική Ευρώπη, τεύχος #23. Είναι γραμμένο από το 2006 αλλά στην ελλάδα είναι πάντα επίκαιρο. Stepanyan tsp)

Δημοσιεύθηκε στην antifa ντοκουμέντα και χαρακτηρίσθηκε , . Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *