σχετικά με την 2 Αυγούστου “Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά” και τα πογκρόμ του ελληνικού κράτους σε Λακωνία και Μεσσηνία

ceb6ceb7cf84ceaccebcceb5-cf83cf84ceadceb3ceb7

Κάθε χρόνο στις 2 Αυγούστου τιμάται η Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά (Τσιγγάνων), με πρωτοβουλία μη κυβερνητικών οργανώσεων, για να υπενθυμίσει στους πολίτες όλου του κόσμου τον αφανισμό που υπέστησαν οι Ρομά (Porrajmos στη γλώσσα τους) στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Υπολογίζεται ότι τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Ρομά κατά τη διάρκεια του Β\’ Παγκοσμίου Πολέμου ανέρχονται στις 800.000 ψυχές. Στην Ευρωβουλή εκκρεμεί πρόταση της ουγγαροτσιγγάνας ευρωβουλευτίνας Λίβια Γιάροκα για την καθιέρωση της 2ας Αυγούστου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Ρομά από τους Ναζί.

Αφορμή για τη σημερινή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά είναι η τελευταία εντολή εξολόθρευσής τους, που δόθηκε από τους Γερμανούς ναζιστές στις 2 Αυγούστου 1944. Τη νύχτα της 2ας προς 3η Αυγούστου, 2.897 γυναικόπαιδα Ρομά εκτελέστηκαν στους θαλάμους αερίων του ναζιστικού στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

πήγη: Σαν σήμερα

Την σημερινή μέρα επέλεξε και το ελληνικό κράτος να διεξάγει μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πογκρόμ στην Λακωνία και την Μεσσηνία ενάντια στους Ρομά και τις κοινότητες τους. Στην Καλαμάτα μάλιστα ξήλωσαν ολόκληρο  τον καταυλισμό, κάτι που προκάλεσε συγκέντρωση/διαδηλώση των Ρομά στο Δημαρχείο της πόλης, μιας και ο δήμαρχος φαίνεται να έχει δώσει τις εντολές για το συγκεκριμένο πογκρόμ.

για το υπόλοιπο άρθρο πατήστε εδώ

This entry was posted in αναδημοσιεύσεις and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *